Dersin Adı | Gıda Mühendisliği Ekonomisi |
Kodu | Yarıyıl | Teori (saat/hafta) | Uygulama/Lab (saat/hafta) | Yerel Kredi | AKTS |
---|---|---|---|---|---|
FE 414 | Güz/Bahar | 3 | 0 | 3 | 5 |
Ön-Koşul(lar) | Yok | |||||
Dersin Dili | İngilizce | |||||
Dersin Türü | Seçmeli | |||||
Dersin Düzeyi | Lisans | |||||
Dersin Veriliş Şekli | - | |||||
Dersin Öğretim Yöntem ve Teknikleri | ||||||
Dersin Koordinatörü | ||||||
Öğretim Eleman(lar)ı | ||||||
Yardımcı(ları) | - |
Dersin Amacı | Arz, talep, piyasa, hane halkı gibi temel ekonomik kavramların öğretilmesi; elastisite hesaplamalarının yapılması; maliyet analizi ve maliyet tahmini yöntemlerinin incelenmesi; faiz ve yatırım maliyetleri, amortisman, karlılık analizi gibi kavramların tartışılması, Gıda mühendisliği alanında sıklıkla kullanılan proseslere üzerinden ekonomik analiz yapılması |
Öğrenme Çıktıları | Bu dersi başarıyla tamamlayabilen öğrenciler;
|
Ders Tanımı | Ekonomide temel kavramlar, elastisite, maliyet analizi yöntemleri, faiz hesaplamaları, amortisman hesaplamaları, karlılık analizi, Gıda Mühendisliği süreçlerinin ekonomik analizi |
Dersin İlişkili Olduğu Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları | |
| Temel Ders | |
Uzmanlık/Alan Dersleri | X | |
Destek Dersleri | ||
İletişim ve Yönetim Becerileri Dersleri | ||
Aktarılabilir Beceri Dersleri |
Hafta | Konular | Ön Hazırlık |
1 | Ekonomiye Giriş | Fundamentals of Engineering Economics Bölüm 1 |
2 | Arz ve Talep | Fundamentals of Engineering Economics Bölüm 2 |
3 | Elastisite | Fundamentals of Engineering Economics Bölüm 2 |
4 | Paranın Zaman Değeri | Fundamentals of Engineering Economics Bölüm 2 |
5 | Paranın Zaman Değeri | Fundamentals of Engineering Economics Bölüm 2 |
6 | Enflasyon Hesaplamaları | Fundamentals of Engineering Economics, Bölüm 4 |
7 | Ara Sınav | |
8 | Maliyet Analizi | Plant Design and Economics for Chemical Engineers Bölüm 6 |
9 | Maliyet Analizi | Plant Design and Economics for Chemical Engineers Bölüm 6 |
10 | Amortisman Hesaplamaları | Plant Design and Economics for Chemical Engineers Bölüm 7 |
11 | Nakit Akışı Hesaplamaları | Plant Design and Economics for Chemical Engineers Bölüm 7 |
12 | Karlılık Analizi | Plant Design and Economics for Chemical Engineers Bölüm 8 |
13 | Karlılık Analizi | Plant Design and Economics for Chemical Engineers Bölüm 8 |
14 | Genel tekrar | |
15 | Final sınavına hazırlık | |
16 | Final sınavına hazırlık |
Ders Kitabı | Plant Design and Economics for Chemical Engineers, Peters, Timmerhaus, West, McGraw-Hill |
Önerilen Okumalar/Materyaller | Fundamentals of Engineering Economics, 3rd ed., Chan S. Park, Prentice Hall |
Yarıyıl Aktiviteleri | Sayı | Katkı Payı % |
Katılım | ||
Laboratuvar / Uygulama | ||
Arazi Çalışması | ||
Küçük Sınav / Stüdyo Kritiği | ||
Portfolyo | ||
Ödev | 4 | 40 |
Sunum / Jüri Önünde Sunum | ||
Proje | ||
Seminer/Çalıştay | ||
Sözlü Sınav | ||
Ara Sınav | 1 | 20 |
Final Sınavı | 1 | 40 |
Toplam |
Yarıyıl İçi Aktivitelerin Başarı Notuna Katkısı | 3 | 30 |
Yarıyıl Sonu Aktivitelerin Başarı Notuna Katkısı | 1 | 70 |
Toplam |
Yarıyıl Aktiviteleri | Sayı | Süre (Saat) | İş Yükü |
---|---|---|---|
Teorik Ders Saati (Sınav haftası dahildir: 16 x teorik ders saati) | 16 | 3 | 48 |
Laboratuvar / Uygulama Ders Saati (Sınav haftası dahildir. 16 x uygulama/lab ders saati) | 16 | ||
Sınıf Dışı Ders Çalışması | 16 | 2 | 32 |
Arazi Çalışması | |||
Küçük Sınav / Stüdyo Kritiği | |||
Portfolyo | |||
Ödev | 4 | 10 | |
Sunum / Jüri Önünde Sunum | |||
Proje | |||
Seminer/Çalıştay | |||
Sözlü Sınav | |||
Ara Sınavlar | 1 | 15 | |
Final Sınavı | 1 | 25 | |
Toplam | 160 |
# | Program Yeterlilikleri / Çıktıları | * Katkı Düzeyi | ||||
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | ||
1 | Temel matematik ve fen bilimlerinde öğrenilen bilgi ve yetenekleri mühendislik alanına taşıyabilmek, | X | ||||
2 | Gıda Mühendisliği ile ilgili problem alanlarını tanımlayabilmek ve çözümleyebilmek, | X | ||||
3 | Gıda Mühendisliği ile ilgili proje ve üretim sistemi tasarlayabilmek, veri toplayabilmek ve analiz edebilmek, sonuçları uygulama alanına aktarabilmek, | X | ||||
4 | Gıda Mühendisliği alanındaki yeni teknoloji ve araçları geliştirme ve kullanma becerisine sahip olabilmek, | X | ||||
5 | Bağımsız davranabildiği gibi grup içerisinde de aktif rol alabilmek, fikirlerini açık bir şekilde ifade edebilmek, etkin karar verebilmek, | X | ||||
6 | Evrensel gelişmeleri ve yenilikleri yakından takip edebilmek, kendini sürekli yenileyebilmek ve kaliteyi yükseltme bilincine sahip olabilmek, | X | ||||
7 | Mesleki ve etik sorumluluk bilincine sahip olabilmek, | X | ||||
8 | Gıda Mühendisliği problemlerinin çözümünde, çevre, sağlık, iş güvenliği gibi evrensel boyuttaki konularda farkındalığa sahip olabilmek, | X | ||||
9 | Girişimcilik, yenilikçilik ve sürdürülebilirliği mesleki alanda uygulayabilmek, | X | ||||
10 | Gıda Mühendisliği ile ilgili bilgisayar yazılımlarını kullanabilmek ve uygulamada karşılaşacağı bilişim ve iletişim teknolojilerini kullanabilecek bilgi ve beceriye sahip olmak (European Computer Driving License, Advanced Level), | X | ||||
11 | Bir yabancı dili kullanarak gıda mühendisliği ile ilgili bilgi toplayabilmek ve meslektaşları ile iletişim kurabilmek ("European Language Portfolio Global Scale", Level B1) | X | ||||
12 | İkinci bir yabancı dili orta düzeyde kullanabilmek. | |||||
13 | İnsanlık tarihi boyunca oluşan bilgi birikimini uzmanlık alanıyla ilişkilendirebilmek | X |
*1 Lowest, 2 Low, 3 Average, 4 High, 5 Highest